Biografie – Nederlands

Column-Blurr

Simon Harden werd geboren in Dublin en begon zijn orgelstudies aan het DIT Conservatory of Music and Drama. Tijdens zijn studie Muziek en Kunstgeschiedenis aan het Trinity College Dublin (TCD) was hij docent orgel en later dirigent van de Chapel Choir, waarmee hij naar New York reisde en waarmee hij een CD opnam van koor- en orgelmuziek. Na zijn met lof afstuderen aan het TCD in 1999 begon zijn loopbaan als organist met verbintenissen aan de Christchurch- en St Patrick’s kathedraal en het National Symphony Orchestra of Ireland.
In 2001 verhuisde Simon Harden naar Berlijn waar hij zijn orgelstudies voortzette. Vervolgens ging hij naar Hamburg waar hij met steun van een DAAD-beurs in 2004 zijn Diploma Eerste Klas in Uitvoeringspraktijk ontving. Verdere studies leidde hem naar Parijs waar hem een “Premier Prix”werd verleend. Na het toekennen van een beurs door de stad Hamburg keerde Simon Harden daar terug voor het behalen van een “post-graduate degree” (Konzertexamen) in de organistenklas aan de Hochschule für Musik und Theater (HfMT).
Simon Harden won in juni 2007 de Eerste Prijs én de Publieksprijs op het Internationaal Schnitger Orgel Festival in Alkmaar. In oktober 2006 won hij de Tweede Prijs op het Internationaal Orgel Concours “Grand Prix Bach de Lausanne”.  In december 2006 werd hij door de muziekinstrument-studenten aan de HfMT in Hamburg verkozen om de DAAD-prijs voor “Outstanding Performance and Intercultural Involvement”  in ontvangst te nemen. Hij bezat diverse aanstellingen in Hamburg als organist en koordirigent en is thans “Kantor”aan de St Jürgen-kerk in Gettorf(D).